
Teelt van kikkererwten draagt bij aan gezonde bodem
Diverse telers verspreid over Nederland zaaien dit jaar voor het eerst op serieuze schaal kikkererwten in. Deze teelt draagt bij aan een gezonde bodem, een toename van de biodiversiteit en een beperking van de CO2-uitstoot en stikstofuitspoeling, stelt Eiwitboeren van Nederland.
Het bedrijf Groentegoed in het Utrechtse Lopik verwerkt de totale oogst van naar verwachting 30 ton kikkererwten. Groentegoed maakt groentespreads en gebruikt de kikkererwten vooral voor de productie van hummus. De belangstelling voor Nederlandse kikkererwten bestaat vooral bij cateraars, speciaalzaken en voor onlineverkoop. Voor het eigen gebruik heeft Groentegoed dit najaar voor 100 procent beschikking tot Nederlandse aanvoer.
De kikkererwten worden gezaaid bij telers in het Flevolandse Tollebeek, het Zeeuwse Borssele, het Groningse 't Zandt, het Drentse Odoornerveen, het Brabantse Heeswijk-Dinther, het Limburgse Heerlen en het Groningse Siddeburen. De snelle opkomst van deze teelt is danken aan de ketensamenwerking tussen Groentegoed en de producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland.
Verduurzaming
Volgens de initiatiefnemers van de samenwerking leveren plantaardige eiwitten van Nederlandse bodem een essentiƫle bijdrage aan de verduurzaming van het landbouwsysteem.
'Door de samenwerking met Groentegoed kunnen we de teelt van kikkererwten op Nederlandse bodem uitbreiden. Dit biedt kansen voor onze leden. We zijn dan ook verheugd dat we samen onze waardegedreven visie kunnen verwezenlijken', zegt voorzitter Henk Janknegt van Eiwitboeren van Nederland.
Kansrijke teelt
Een van de grondleggers van Groentegoed, Albert van der Veen, stelt dat al langer vaststond dat de teelt van kikkererwten in Nederland kansrijk was. 'Maar het vermarkten van het product was voor de eiwittelers nog een pittige opgave. Voor ons is dat eenvoudiger, onze afnemers willen het graag en vinden een Nederlands product aantrekkelijk.'
De vraag is er, stelt Van der Veen. 'Dus wij zien het groeiende aanbod met belangstelling tegemoet. Wat ons betreft verwerken we alleen nog maar Nederlandse kikkererwten.'